Onderwerpen

  1. In het kort: wat is het
  2. Waarom zou jij je hier druk om maken?
  3. Password managers
    1. Welke is de beste?

1. In het kort: Wat is het

Een password manager, of wachtwoord manager, is een applicatie dat wachtwoorden versleutelt (met andere woorden veilig) en voor je bewaart. Voor in je browser en op je telefoon.

De meeste password managers bedenken een wachtwoord wanneer je een nieuw account maakt en vult deze automatisch in wanneer het de inlogpagina herkent.

1.1. Is het veilig?

Allereerst zorgt een password manager er voor dat elk account een ander wachtwoord heeft. Er zit geen patroon  van vorige wachtwoorden in. Gebruik daarnaast nog 2FA op al jouw accounts waardoor je veilig zit. 
YouTube: How to use a password managerOnline alle wachtwoorden opslaan klinkt eng. Is dat veilig? Dashlane, LastPass  en 1Password stellen dat het hoofdwachtwoord niet wordt opgeslagen en niet over het internet wordt verstuurd. Zij laten hun infrastructuur regelmatig door verschillende auditors controleren.

2. Waarom zou jij je hier druk om maken?

Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor veel online accounts. Als iemand achter jouw wachtwoord komt (die je al jaren gebruikt) en misbruikt heeft die persoon toegang tot jouw online leven (zie ook “Waarom zou jij je hier om druk maken” op deze pagina).

Voormalig criminele hacker Kevin Mitnick (de bekendste hacker ter wereld:1, 2, 3. 4) is beveiligingsadviseur bij Mitnick Security Consulting geeft hetzelfde advies. Gebruik 1 moeilijk te raden wachtwoord voor een password manager.
YouTube: Hacker Kevin Mitnick on password managers and online safety

3. Password managers

Er zijn veel password managers. Commerciele versies waar de broncode van de software niet ingezien mag worden en er zijn Open-Source versies als Keepass en Password Safe. Google op “Best Password Managers” en de top 3 staan bijna altijd Dashlane, LastPass en 1Password  met als gratis tegenhanger KeePass en Password Safe.


Commerciele producten

Logo Dashlane
Dashlane
Logo LastPass
LastPass
Logo 1Password
1Password

Klik op de logo’s voor gebruikerservaring

Opensource producten

Logo KeePass
Keepass
Logo PasswordSafe
SafePass

3.1. Welke is de beste?

Dat kan elk moment verschillen. Op het moment van schrijven zijn Dashlane en LastPass waarschijnlijk het beste door hun veiligheid, gebruikersvriendelijkheid en technische mogelijkheden. De Consumentenbond heeft een staatje gemaakt die een goed overzicht geeft. Ben je lid, dan is dit artikel goed leesbaar. Zoals onder het kopje “1.1.  Is het veilig” al staat aangegeven hebben alle password managers hun beveiligingsproblemen gehad die bij elke bekendmaking worden opgelost. Ondanks de incidenten blijven password managers veiliger dan hergebruiken en noteren van wachtwoorden.

Maak het nog veiliger met “two-factor-authentication”

Naast een password manager is het nog steeds belangrijk om een tweede authenticatie stap te maken. Dit is eenvoudig met een app in te stellen en te gebruiken. Mocht iemand jouw wachtwoord hebben achterhaald, dan kan die persoon hier niet mee inloggen zonder deze tweede controle stap. Deze stap hoef je niet bij elke website en bij iedere inlog opnieuw in te voeren.

Lees hier verder >>