Wat is IPv6

Onderwerpen

 1. In het kort
 2. Waarom zou jij je hier druk om maken?
 3. De oplossing nabij
 4. Een aantal voordelen van IPv6 op een rij
 5. Slechte score op Internet.nl?
  1. Hoe groot is het risico?
  2. Hoe los je dit op?

1. In het kort: Wat is IP en wat kun je er mee?

Een IP nummer is een nummer waar computers onderling mee communiceren op het internet. Vergelijk het met een telefoonnummer. Met elk (uniek) telefoonnummer kun je verbinding maken met iemand anders in de wereld dat is aangesloten op een netwerk van telefoonmaatschappijen. Hetzelfde geldt voor een IP nummer op het Internet.

In die vergelijking is met IPv6 een nieuw telefoon nummeringssysteem in gebruik dat alleen niet kan bellen met het oude telefoon nummeringssysteem. Dat wordt lastig bellen als niet alle familie en vrienden op het nieuwe nummeringssysteem zijn aangesloten. Dan moet je dus wel het oude telefoonnummer behouden en een nieuw nummer er bij aanvragen.

Weergave van drie servers (DNS, mail en web) die wel een IPv4 adres hebben, maar niet zijn aangesloten op het IPv6 netwerk.


Zo zit dat ook met de twee IP versies. Je moet op beide nummers bereikbaar blijven, totdat het oude nummersysteem wordt opgeheven.

Hoe herken je een IPv4 en IPv6 nummer? Het IP nummer van Google (in Nederland) ziet in IPv4 zo uit: 172.217.17.131 en in IPv6 zo: 2a00:1450:400e:807::2003

1.1. Het probleem

Er is echter een probleem en dat is het tekort aan IP nummers. We gebruiken nog massaal IP versie 4 (kortweg IPv4) dat al sinds 1981 in gebruik is. Met IPv4 zijn er slechts’ 4 miljard unieke IP nummers beschikbaar, omdat er toen geen rekening is gehouden met de omvang dat het internet nu heeft. Tot het moment dat er een enorme groei ontstond en het tekort voorspelbaar werd.

Al jaren werd geroepen dat we  nu echt bijna door de IP nummers heen zijn. Door slimme oplossingen was dat nog niet zo. Bijvoorbeeld door het gebruik van prive netwerken icm “NAT” kunnen honderden miljoenen huishoudens, kleine en grote organisaties een eigen IP netwerk gebruiken. Daarnaast helpt shared webhosting, waarmee grote hoeveelheden domeinen hetzelfde IP nummer kunnen gebruiken voor de website, maar ook het verhogen van de prijs van een IPv4 IP nummer.

Tot 25 november 2019 ging het nog, maar op deze dag heeft RIPE NCC, de organisatie die IP-adressen in Europa, Rusland en West-Azië uitgeeft, het laatste deel IP-adressen uitgedeeld. Zie ook het Nederlandse bericht op Tweakers.net.

2. Waarom zou jij je hier druk om maken?

Met IPv6 is er ruimte voor innovatie (voor jou) dat met IPv4 niet mogelijk is. Daarbij wordt jouw internet gebruik met IPv6

 • veiliger, omdat het netwerkverkeer standaard versleutelde kan worden versleuteld (IPsec)
 • sneller, zo’n 20% blijkt uit een paper waar 3 jaar onderzoek naar is geweest

Toelichting: Happy Eyeballs is een stukje code van een programma dat een systeem met zowel IPv4 als IPv6 sneller laat reageren.

3. De oplossing nabij

Er is een nieuwe versie van het IP nummer. In 1995 werd het concept IPv6 gepubliceerd en op 14 juli 2017 werd IPv6 uitgeroepen tot standaard. Je kunt stellen dat alle grote problemen die je kunt bedenken er uit zijn door de talloze organisaties die hier hun bijdrage aan leveren. IPv6 zal voorlopig nog geen beperkingen leveren met het aantal IP nummers. Er zijn zoveel unieke IP nummers dat er voor elke aardbewoner 50 quadriljard IP adressen beschikbaar zijn. Daarom test internet.nl de DNS servers, mailservers en webservers op gebruik van IPv6.

Voor wie het duizelt, dat overstappen naar een nieuwe nummering vanwege een tekort kun je een beetje vergelijken met wat PTT Telecom (KPN) in 1995 met “Operatie Decibel” heeft gedaan. Nederland nam een nieuw (telefoon) nummerplan in gebruik om het tekort aan telefoonnummers op te lossen. Bijna iedereen in Nederland kreeg hierdoor een nieuw telefoonnummer. Het oude telefoonnummer was niet meer bruikbaar, dat is met IP gelukkig wel zo.

3.1 Hoe ver is Nederland en België?

In Nederland lopen we met 13,2% achter op België dat met 54,3% koploper is (deze cijfers zijn uit 2018). Deze achterstand schaadt de innovatie in Nederland volgens SIDN.

4. Een aantal voordelen van IPv6 op een rij

Met IPv6 communiceren alle computers met onderling met een veilige verbinding dat “IPsec” heet. Voor wie regelmatig thuiswerkt en een verbinding maakt met het bedrijfsnetwerk; IPsec wordt vaak bij VPN verbindingen gebruikt. Wat zijn de grote voordelen als gebruiker ervan:

 • IPv6 heeft (2^128) is 340 sextiljoen (biljoen biljoen biljoen) unieke adressen 
 • Alle ruimte voor mobiele verbindingen
 • Je hoeft niets in te stellen om een netwerkaansluiting een IP nummer toe te kennen
 • Je kunt direct met een andere computer op het internet verbinden, geen breedbandrouter meer dat NAT nodig heeft
 • prive netwerken zijn overbodig
 • Sterke ingebouwde beveiliging op IP nummer met IPSEC
 • IPv6 IP nummers zijn gratis, in tegenstelling tot een IPv4 nummer

5. Slechte score op Internet.nl

5.1. Hoe groot is het risico?

Er is nog geen groot risico. Er is wel een groot belang bij dat de IPv6 gemaakt wordt en er is geen valide reden om IPv6 niet te gebruiken. Mocht jouw hosting provider nauwelijks of geen IPv6 ondersteunen dan duidt dat op achterstand in technologie wat mogelijk een risico voor jouw organisatie betekent.

5.2. Hoe los je dit op?

In Nederland is SIDN, Stichting Internet Domein Registraties, verantwoordelijk voor alle punt-NL domeinen. Hosting provider kunnen DNSSEC ondertekening op .nl domeinen alleen samen met SIDN opzetten. Vind hier moderne hosters en zet een vinkje bij IPv6.

Tip: Vink ook gelijk DNSSEC aan, dan weet je dat je met een moderne hostingprovider zaken gaat doen. Wil je verhuizen? Volg dan deze stappen van SIDN en vind hier een moderne hostingprovider.

Het bedrijf waar ik al mijn domeinen registreer is TransIP*. Het fijne aan dit bedrijf is dat alles geautomatiseerd is en als je antwoorden zoekt dan kun je ze altijd persoonlijk een vraag stellen.

*) Met deze link ondersteun je Cadra.nl. Naast klant is Cadra.nl ook affiliate bij TransIP.