Netwerken

Een computernetwerk is een digitaal telecommunicatie netwerk waar digitale apparaten (vaak ‘nodes’ genoemd) met elkaar gegevens delen. Wat is een node? Een node is bijvoorbeeld een Windows of Apple computer, telefoon of tablet. Hierna zal ‘node’ worden vervangen door het type apparaat dat meer tot de verbeelding spreekt; zoals een computer of een telefoon. Dat delen gaat middels een datalink, de verbinding die over een fysieke verbinding loopt zoals over netwerkkabels of WiFi signaal.

Ethernet

Een computer dat met een kabel op het netwerk is aangesloten, is altijd verbonden met een netwerkverdeler, oftewel een “netwerkswitch”. Tussen de computer en de netwerkswitch wordt gecommuniceerd. Deze communicatie verloopt volgens een protocol. Een afspraak over hoe gegevens worden uitgewisseld. Het protocol dat in veruit de meeste gevallen wordt gebruikt is het “ethernet” protocol.

Netwerkswitch met op alle poorten een gele netwerkkabel. De kabels lopen naar servers, maar kunnen ook in de netwerkaansluitingen in de muren van het kantoor uitkomen.

Datalink

Ethernet is een datalink. Een kabel dat via de kabel netwerk heeft is aangesloten op een netwerkswitch. Op deze netwerkswitch zit ook een breedbandrouter, WiFi accesspoint, andere computers en printers. Tussen deze apparaten worden datalinks opgezet.

Het is wel handig als al die apparaten direct kunnen praten. Anders wordt de printer aangesproken als breedbandrouter en een andere computer als WiFi accesspoint. Ze moeten elkaar dus met een ‘naam’ aanspreken. Die naam is het “MAC adres”.

MAC adres

Elke netwerkaansluiting (WiFi- of kabelverbinding) heeft dus zo’n unieke naam of “adres”. Dit wordt het “MAC adres” genoemd. Het MAC adres is aanwezig op elke netwerkverbinding waar een (ethernet) datalink wordt opgebouwd. De WiFi verbinding op de telefoon, de WiFi verbinding op het WiFi accesspoint, de bekabelde verbinding met de computer, printer of router. Ze hebben allemaal een uniek MAC adres.

Netwerklink (IP)

Over de datalink een andere ‘laag’. Dit is de netwerklink en zorgt ervoor dat gegevens verder komen dat het lokale netwerk waar de computer of telefoon mee verbonden is. Hiervoor wordt het IP adres gebruikt. De netwerklink maakt het mogelijk dat gegevens over een aaneenschakeling van netwerken wordt getransporteerd en aan de andere kant van de wereld wordt afgeleverd. Het internet dus.

Netwerken - De verbinding tussen twee apparaten op hetzelfde netwerk en daarover een verbinding buiten het thuisnetwerk, naar www.cadra.nl

Netwerklaag en datalinklaag uitgebeeld vanaf computer en telefoon tot www.cadra.nl.

Samenvatting

Samenvattend zorgt de datalinklaag voor de verbinding tussen twee apparaten binnen een computernetwerk. Bijvoorbeeld tussen de computer en een router. De netwerklinklaag zorgt ervoor dat data van een computer buiten het lokale netwerk kan worden verstuurd; met andere woorden het Internet.

Dat wil ik als begin meegeven voordat de WiFi uitleg volgt >>>