Onderwerpen

  1. In het kort
  2. Gratis website op jouw domein
  3. Gratis website softwarepakket voor jouw domein

1. In het kort

Cadra heeft ervaring in het maken van websites. Ze zijn gemaakt in WordPress, zoals deze site of met online CMS diensten als Jimdo en Squarespace, maar ook de eerste en tweede generatie van Google Sites. De overeenkomst is dat pagina’s eenvoudig met muisklikken in elkaar geplakt kunnen worden. De verschillen zijn uitlopend, maar ook de prijs. We laten in deze artikelen de online CMS diensten buiten beschouwing en focussen op gebruik van WordPress en Google Sites.

2. Gratis website op jouw domein

Met een gratis GMail account kun je met Google Sites een website maken en je kunt jouw domein hier aan koppelen. Dat is gratis, maar weet dat er een verdienmodel achter zit. Je bezoekers ontvangen privacy-track cookies. Daar wordt geld mee verdiend. In de video van Google wordt duidelijk uitgelegd hoe dit werkt. De deal: Google verdient geld met jouw site, en jij spaart hier geld mee uit. Jouw bezoeker betaalt dus met haar of zijn privacy.

Google Sites biedt geen SEO, maar er zijn wel punten waar je op kunt letten om hetzelfde te bereiken.

Afbeelding en Youtube link naar Google - A look at cookies

3. Gratis website softwarepakket voor jouw domein

WordPress is een CMS softwarepakket. WordPress is een Opensource project en je kunt het gratis downloaden en gebruiken. Het grote voordeel van WordPress is dat het zoveel gebruikers heeft en daarom veel hulp. Het opbouwen van een webpagina is sinds versie 5 (eind 2018) aanzienlijk gebruikersvriendelijker geworden met Gotenberg, een blokeditor.

De video geeft een introductie van Gutenberg in het Nederlands.

Afbeelding en Youtube link naar de introductie van WordPress Gutenberg

Daarmee ben je er nog niet. Dit softwarepakket moet op een webserver worden geïnstalleerd zodat je een website hebt. Het gebruik van die webserver kost geld, omdat een bedrijf hier de infrastructuur en onderhoud van moet betalen. Zo’n bedrijf wordt een hostingprovider genoemd.

3.1. Installatie, thema’s en plugins

Bij moderne website hostingproviders ontvang je bij installatie de laatste versie.

3.1.1. Thema’s

Een pagina heeft een bepaalde layout; een plek waar het menu zit, een voettekst, omslagfoto’s, etc. Dat kun je niet zelf instellen, maar je kunt wel vooraf ingestelde layouts gebruiken. Dit worden “thema’s” of themes genoemd. Er zijn gratis en betaalde versies. Meestal zijn de betaalde rond de €55,- excl. btw, maar het is goed om de reviews te bekijken. Cadra.nl heeft het thema GeneratePress. Op deze site kun je met behulp van filters een selectie uit duizenden thema’s maken.

Aanbeveling
Goed onderhouden en uitgebreide templates zijn GeneratePress, Uncode, Enfold, Flatsome en Bridge.

3.1.2. Plugins

Een plugin is een stuk software dat de WordPress ondersteund en meer functionaliteit geeft. Bijvoorbeeld een SEO plugin om de website beter vindbaar te maken voor zoekmachines, webformulieren om mails te versturen, online verkopen te kunnen doen, etc.

Aanbeveling
Cadra.nl gebruikt Yoast voor SEO, Shortpixel om de afbeeldingen te optimaliseren (snellere laadtijd, goed voor Google waardering) en Realy Simple SSL Pro voor httpS optimalisatie.

3.2. Met welke kosten moet je rekening houden?

3.2.1. Eenmalige kosten

Thema: €55,- excl. btw (zie aanbevelingen)
Plugin: Shortpixel: €10,- voor 10.000 foto’s (one-time plans)
Plugin: Really Simple SSL: €23,- exc. btw (1e jaar)

3.2.2. Terugkerende kosten

Webhosting: TransIP* €60,- excl. btw pj. inclusief mail
Plugin: Really Simple SSL jaar update support: 30% korting

*) Met deze link ondersteun je Cadra.nl. Naast klant is Cadra.nl ook affiliate bij TransIP.

3.2.3 Totaal eerste jaar

Stel je begint met de opzet zoals hierboven geschetst, dan ben je in het eerste jaar ongeveer €150,- excl. btw kwijt inclusief een jaar webhosting met 5 mailboxen (of alias mogelijk), backup, onbeperkt data, 10GB opslag.

Lees ook: