Domeinreputatie

Onderwerpen

  1. In het kort
  2. Waarom zou jij je hier druk om maken?
  3. Begin met een meting
  4. Uitslag van de test verder uitgelegd

Vooraf

Samenwerking is op basis van vertrouwen. Een goede reputatie is essentieel voor het onderhouden van partners en klanten. Het terugwinnen van vertrouwen en een goede reputatie kost veel meer tijd en spanning dan het behouden van een goede reputatie. Domeinreputatie heeft als basis de computers, maar de uitwerking wordt door mensen ervaren.

E-mail of een website is in de basis onveilig. Er wordt veel aan gedaan om dit te veilig te maken dmv standaarden waardoor het internet veiliger wordt. Veel hostingproviders schieten te kort in het toepassen van deze standaarden en vergeten de klant of zelfs hun eigen infrastructuur. Daar kun je gelukkig zelf veel aan doen, maar soms ben je beter af wanneer je verhuist naar een andere hostingprovider. Hiermee verbeter je jouw domeinreputatie. Liefst voordat reputatieschade ontstaat. Een goede domeinreputatie is dus net essentieel als een reputatie naar mensen.

1. In het kort

De veel gebruikte internetstandaarden, de manieren hoe we over het internet communiceren, zijn oud. De domeinnamen komen uit 1987e-mail komt uit 1973, de webserver uit (1994) en de webpagina’s uit 1995. Deze standaarden zijn oud voor online begrippen. Natuurlijk is er in de tussentijd veel meer aan mogelijkheden gemaakt, waardoor het gebruik wel veilig gemaakt kan worden. Alleen niet iedereen gebruikt het, zelfs veel domein-, mail- en webhostingproviders in Nederland gebruiken het niet.

De basis ligt nu eenmaal bij de hostingpartij. Zij horen een moderne hosting aan te bieden die jou beschermd tegen schade aan jouw reputatie. Je doet er daarom goed aan gebruik te maken van wat nu als veilig wordt bezien door de Nederlandse overheid en internet organisaties.

2. Waarom zou jij je hier druk om maken?

Een slechte reputatie van jouw organisatie trekt gelegenheidscriminelen aan die jouw domeinnaam misbruiken om geld te verdienen. Jouw partners, klanten of donateurs die dit zien of merken hebben er dan last van.

Van SPAM berichten tot gerichte mails aan de doelgroep met verzoeken tot aankopen / donaties of tot het klikken op een link dat alle bestanden van deze doelgroep gijzelt en vrijgeeft in ruil voor een bedrag waar het ransomware virus Wannacry mee begon. Allemaal uit naam van jouw domein!

Of jouw website omleiden zodat bezoekers een andere website te zien krijgen die niet voldoen aan jouw normen en waarden.

Afbeelding van een Youtube Video over DMARC en wat dit doet.
In het kort uitleg over het belang van DMARC en hoe het SPF en DKIM aanvult.

3. Begin met een meting

De site “internet.nl“, een initiatief van het ministerie van EZ en verschillende Nederlandse Internet organisaties, laten je direct zien hoe goed jouw domein reputatie beschermd is door middel van een score. Zo kun je jouw domein beschermen tegen (domein) identiteitsfraude zoals SPAM of Phishing waar ongemerkt uit naam van jouw domein mails worden gestuurd.

3.1. Niet de 100% halen kan ook een keuze zijn

Zoals de keuze wanneer je een andere mail- of webhoster kiest. Als jouw mailhosting provider, zoals TransIP*, standaard de 100% internet.nl score haalt, maar je hebt toch liever de mailfunctionaliteit van G Suite of Office 365 dan zal de score lager dan 100% zijn. Google en Microsoft bieden nog geen DNSSEC op hun domein en de mailservers van Microsoft hebben nog geen IPv6. Deze internet giganten zorgen er wel voor dat je mailverkeer veilig verloopt en dat zij niet op een zwarte lijst terecht komen. De kleinere mailhosters met een slechte score hebben zelden de mogelijkheden als Google en Microsoft.

*) Met deze link ondersteun je Cadra.nl. Naast klant is Cadra.nl ook affiliate bij TransIP.

4. Uitslag van de test verder uitgelegd

  1. Wat is DNS? – Kort: de administratie van jouw domein
  2. En wat doet DNSSEC – Kort: het toont aan dat het domein van jou is
  3. Wat is IPv6 – Kort: in dit geval voor de DNS, web- en mailserver(s)
  4. Website verbinding – Kort: het verschil tussen HTTP en HTTPS, wat is HSTS en TLS versie
  5. Mail verbinding – Kort: beveiligde communicatie tussen twee mailservers